Viisi megatrendiä, jotka muuttavat maailmaa ja vaikuttavat meihin kaikkiin

Maailma muuttuu nopeasti, nopeammin kuin koskaan ennen. Kehitys on huimaa monilla aloilla. Samalla erikoislaatuiset, ennustamattomat tapahtumat (ns. mustat joutsenet), kuten maailmanlaajuinen koronapandemia, voivat pyöräyttää kaiken päälaelleen, ja muuttaa kehityksen suuntaa arvaamattomasti. Ja tämä kaikki vaikuttaa meihin jokaiseen, halusimmepa sitä tai emme. Megatrendit ovat yksi näkökulma, kun tarkastellaan, millainen maailma on tulevaisuudessa.

Mikä on megatrendi?

Megatrendi ei ole mikään lyhytaikainen villitys kuten vaikkapa Tamagotchi aikoinaan oli, sillä eihän sellaisia nyt kukaan enää hoida, harva ne edes muistaa ja suurimmalle osalle koko asia on täyttä hepreaa. Megatrendit sen sijaat vaikuttavat merkittävästi useisiin elämän ja liiketoiminnan osa-alueisiin. 

Megatrendien aiheuttama muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Niihin ei kannata sijoittaa pikavoittojen toivossa. Jos uskoo niihin, sijoittajalta vaaditaan paljon malttia, aikaa ja riskinsietokykyä. Monet uusille aloille syntyvät yritykset tulevat epäonnistumaan ja kuolemaan pois. Oikealla alalla oleminen ei takaa yrityksen onnistumista. 

Jotkut alat ja teknologiat saattavat osoittautua kupliksi. Ala voi ratsastaa trendin harjalla, mutta yritykset eivät silti ole tuottavia. Kuplia kehittyy aina, kun taitavat myyjät kertovat hyviä tarinoita. Kun taksikuski puhuu “seuraavasta isosta jutusta”, lienee syytä poistaa varmistin, siis kuvainnollisesti tietenkin. Megatrendeihin sijoittaminen on vaikuttaa megatrendiltä jo itsessään. Olisikohan tarjolla mitään sijoitustuotetta, jonka avulla voisi sijoittaa megatrendeihin sijoittamiseen…

Megatrendit eivät myöskään ole mikään uusi puheenaihe. Esimerkiksi vastikään kuollut amerikkalainen kirjailija ja puhuja John Naisbitt kirjoitti myyntihitiksi nousseen teoksen Megatrends: Ten New Directions Transforming Our Lives vuonna 1982. Kirja myi 14 miljoonaa kopiota. 

Tässä tekstissä esittelen viisi mielestäni isointa maailmanlaajuista megatrendiä, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin tulevaisuudessa jollakin tavoin. Niitä ovat ihmiskkunnan väestörakenteen muutos, kehittyvien markkinoiden nousu, ilmastonmuutos ja hupenevat resurssit, teknologian kehitys ja kaupungistuminen. Tällä hetkellä tarkasteltuna nämä megatrendit näyttävät väistämättömiltä, mutta maailma voi muuttua äkkiäkin toisenlaiseksi, kuten koronaviruspandemia on osoittanut.

Megatrendit ovat aiheena erittäin laajoja ja monimutkaisia, joten kaikkia näkökantoja ja huomionarvoisia seikkoja ei näin lyhyessä kirjoituksessa ole mahdollista ottaa huomioon. Lähes kaikki asiat linkittyvät toisiinsa jotakin kautta. Megatrendejä ja niiden vaikutuksia voisi luokitella todella monin eri tavoin.

Lue lisää: Megatrendit sijoituskohteena – ETF-rahastot tarkastelussa

Ihmiskunnan väestörakenteen muutos

Ihmiskunnan väestörakenteen kehitys on yksi vääjäämätön megatrendi. Sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat (ns. baby boomers, syntyneet 1945-60) ovat jääneet tai jäämässä eläkkeelle. Länsimaissa väestö vanhenee ja työikäisen väestön osuus pienenee. Jo kymmenen vuoden kuluttua joka neljäs suomalainen on yli 65-vuotias.  

Suomessa väestön ikääntyminen aiheuttaa painetta eläkemaksujen korotukseen, ulkomaisen työvoiman tarpeen lisääntymiseen ja hoiva- ja vanhusten terveydenhuollon palveluiden kysynnän kasvuun. 

Jatkossa pienenevän työtä tekevän joukon pitää maksaa ja järjestää yhä suuremman vanhusväestön hoiva. Tehdyn työn määrä ja kulutus vähenevät eläkeläisten määrän kasvun myötä. Tämä on velkaantuvassa, heikon talouskasvun ja ankaran verotuksen Suomessa asuvalle työväestölle huono uutinen. Käteenjäävät tulot ja sen ostovoima tulevat todennäköisesti pienenemään entisestään. 

Kehittyvät markkinat 

Maailman väestöä tarkastellessa taas trendinä on uuden keskiluokan syntyminen kehittyviin maihin. Globalisaation myötä valmistustoiminnan siirtyminen Aasiaan lisää kuluttajatuotteiden kysyntää. Kiina kasvaa USA:n ohi suurimmaksi taloudeksi. Ennakoidaan, että Intia voisi myös ohittaa USA:n talouden koossa vuoteen 2050 mennessä. Tuolloin maailman seitsemästä suurimmasta taloudesta kuusi olisi nykyisiä kehittyviä valtioita. 

Kehittyvien markkinoiden maiden rikastuminen johtaa kulutuksen kasvuun. Näihin maihin tulee mm. uusia digitaalisia palveluita ja luksustuotteita ostavia kuluttajia elintason noustessa.  

Ilmastonmuutos ja puute resursseista

Ilmastonmuutoksesta on puhuttu jo pitkään, mutta samaan aikaan maailmalla rakennetaan kivihiilivoimaloita, raivataan sademetsiä, ylikalastetaan ja roskataan meret sekä lennetään lomille ympäri maailmaa. Todellinen poliittinen tahto ja maiden yhteisymmärrys tarttua toimeen vaikutusten estämiseksi puuttuu. 

Kasvihuonepäästöistä suurimmat siivun vuonna 2019 Yhdysvalloissa, 29%, aiheutti liikenne (autot, bussit, rekat, junat ja lentokoneet). Seuraavaksi suurimpia saastuttajia olivat energiantuotanto (25%) ja teollisuus (23%). Asumiseen liittyvät päästöt olivat 13% kokonaisuudesta ja maatalouden 10%. 

Ilmastonmuutos ja maailman väestönkasvu aiheuttavat tulevaisuudessa esimerkiksi puutetta puhtaasta juomavedestä. Jopa useampi miljardi ihminen kärsii vuosittain vajausta vedestä. Vaikea asia käsittää meille suomalaisille. Veteen sijoittaminen voi kuitenkin olla hyvä idea, koska se on hyödyke, jolle varmasti on kysyntää. Veden lisäksi kysyntä ruoasta ja energiasta kasvaa. 

Ilmastonmuutosta vastaan voi sijoittaa esimerkiksi sijoittamalla yhtiöihin tai etf:in, jotka keskittyvät resurssien tehokkaampaan käyttämiseen, kestävien liikkumistapojen kehittämiseen ja päästöttömiin energian lähteisiin. 

Teknologian kehitys

Robotiikka, automaatio ja tekoäly mullistavat vanhoja liiketoimintoja ja luovat uusia. Yritykset tulevat saamaan tästä huomattavaa tehostusta toimintaansa. Huono uutinen tämä on monia suorittavia töitä tekeville, sillä koneiden tehtäväksi laitetaan kaikki, mikä on mahdollista.

Emme varmasti osaa nyt edes kuvitella, millaisiin teknologisiin saavutukseen tulemme yltämään tulevina vuosikymmeninä. Vallankumoukselliset teknologiat kuten virtuaalitodellisuus, 5G ja esineiden internet (IoT, Internet of Things) linkittyvät teknologian kehitykseen monella tapaa. 

Esimerkiksi 5G toimii mahdollistajana itseohjautuville autoille tai lisätyn todellisuuden avulla kirurgi voi suorittaa robotin avustuksella leikkauksen toisella mantereella olevalle potilaalle. Silloin myös tarvitaan 5G:ta tarjoamaan tarpeeksi nopea yhteys. 

Yksi esimerkki alasta, jossa tapahtuu paljon transaktioita, on pankkiliiketoiminta ja maksaminen. Perinteiset pankit ovat tulevaisuudessa vaikeuksissa, kun ketterämmät teknologiaan panostavat yhtiöt kaappaavat niiden asiakkaita ja rahavirtoja haltuunsa. Luottokortti jää tarpeettomaksi, kun maksun voi kilauttaa pelkällä iPhonella. 

Kaupungistuminen

Yli puolet maailman väestöstä asuu jo kaupungeissa tai niiden läheisyydessä. Yli miljoona ihmistä maailmassa muuttaa kaupunkeihin joka viikko. Tätä tapahtuu erityisesti suuren väestönkasvun kehittyvissä maissa, Kiinassa, Intiassa ja Nigeriassa. 

Kaupungistuminen ei tarkoita pelkästään uusien asuntojen ja infrastruktuurin rakentamista, vaan paljon laajempien palveluiden ja ratkaisujen kehittämistä. Tällä saralla erityisesti erilaiset digitaalisen teknologian innovaatiot ovat tärkeitä. 

The greatest danger in times of turbulence is not the turbulence itself, but to act with yesterday’s logic.

Peter Drucker, Management Consultant, Educator, and Author

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *