Sijoittajat ovat suunnanneet katseitaan erilaisiin megatrendeihin eli teemoihin, kun perinteiset osakkeet ja indeksit ovat nousseet huippulukemiin. Megatrendit voivat tarjota kasvun mahdollisuuksia pitkiksi ajoiksi tulevaisuudessa. Niihin voi sijoittaa esimerkiksi yksittäisen yhtiön, rahaston tai pörssinoteeratun ETF-rahaston (Exchange Traded Fund) kautta. Kun yksityishenkilön sijoitushorisontti on pitkä, megatrendien huomioiminen sijoituskohteita valittaessa voi olla järkevää. Tässä kirjoituksessa käyn läpi, millaisia megatrendit sijoituskohteena ovat.
Lue lisää: Mitä sijoittaminen on?
Megatrendeillä on suuria vaikutuksia tulevaisuuteen
Tulevaisuudentutkija Elina Hiltusen megatrendilistaus (E. Hiltunen 2019: Tulossa huomenna: Miten megatrendit muokkaavat tulevaisuuttamme) nostaa esiin 10 megatrendiä. Monet näistä limittyvät yhteen.
- Ilmastonmuutos
- Väestönkasvu
- Väestörakenteen muutos
- Kaupungistuminen
- Globalisaatio
- Varallisuuden ja kulutuksen kasvu
- Eriarvoisuuden kasvu
- Ympäristön saastuminen ja resurssien väheneminen
- Digitalisaatio
- Teknologian kehitys
Mainitut esimerkki-ETF:t on valittu niin, että ne sijoittavat fyysisiin osakkeisiin ja TER (rahaston vuotuiset kulut pl. rahaston kaupankäynnistä syntyvät kulut) alle 0,5%, jollei toisin mainita. Tikkeri eli kaupankäyntitunnus mainittu nimen jälkeen. Tunnettuja ETF-rahastoja tarjoavat mm. iShares, Xtrackers ja WisdomTree.
Ilmastonmuutos
Maapallon keskilämpötilan odotetaan edelleen nousevan. Se johtaa jäätiköiden sulamiseen, merenpinnan nousuun, aavikoitumiseen, ruoan tuotannon vaikeutumiseen ja moniin näistä johtuviin ongelmiin.
Puhdas energiantuotanto on yksi tärkeimmistä ajureista ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Vastuullisuus ja kestävä kehitys voi johtaa esimerkiksi uusiutuvien luonnonvarojen käytön lisääntymiseen, luopumiseen öljystä ja polttomoottoreista sekä entistä ekologisempien tuotteiden kehittämiseen ja valmistamiseen.
Tästä kehityksestä hyötyvät mm. akkuteknologiayhtiöt, uusiutuvaan energiantuotantoon panostavat yhtiöt, tehokkaampaa kierrätystä ja hävikin vähenemistä mahdollistavat yhtiöt ja ekologisia ruokavaihtoehtoja tarjoavat yhtiöt. Kertakäyttöisen muovin käyttö vähenee siirryttäessä kestäviin ja kierrätettäviin pakkausmateriaaleihin.
ETF-esimerkki:
- Akkuteknologioihin (WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF USD (Acc), W1TA),
- puhtaaseen energiantuotantoon (L&G Clean Energy ETF USD (Acc), RENW),
- hiilidioksidin vähentämiseen (JPM Carbon Transition Global Equity ETF, JPCT) ja
- kestävään ruoantuotantoon (Rize Sustainable Future of Food ETF A USD, RIZF) sijoittavat ETF:t.
Väestönkasvu
Kun minä synnyin 1980-luvun puolenvälin paikkeilla, maailmassa oli noin 5 miljardia ihmistä. Vuoden 2020 lopussa meitä oli yhteensä lähes 7,8 miljardia. Seuraavan miljardi rikkoutuu parin vuoden kuluttua. 2050-luvulla väkiluku ylittää 10 miljardia, joten odotettuna elinaikanani saatan tulla kokemaan maailman väkiluvun tuplaantumisen (lähde: YK:n vuoden 2019 arvio maailman väkiluvun tulevasta kehityksestä.
Maailman väkirikkaimman maan tittelin Kiinalta tulee ottamaan Intia jo tällä vuosikymmenellä. Muutoin eniten väestönkasvua nähdään pääasiassa Afrikan valtioissa sekä Indonesiassa ja Yhdysvalloissa.
ETF-esimerkki: Kehittyvien markkinoiden kuluttajatuotteisiin keskittyvät yritykset.
Väestörakenteen muutos
Väestön vanheneminen ja eliniän odotteen kasvu johtavat hoivatilojen ja -palveluiden, terveydenhuollon ja lääkkeiden tarpeen lisääntymiseen. Suomessa yli 75-vuotiaiden määrä on yli kaksinkertaistumassa seuraavan 20 vuoden aikana. Yksityisiin hoiva-alan yrityksiin sijoitettaessa erityisenä riskinä voidaan nähdä poliittinen päätöksenteko.
Väestön vanheneminen on tosiasia myös maailman mittakaavassa. Vuonna 2050 jopa joka kuudes on yli 65-vuotias, kun tällä hetkellä vain alle joka kymmenes on ylittänyt tämän iän. Väestön vanheneminen on nopeinta kehittyneissä maissa kuten Japanissa ja Euroopan valtioissa.
ETF-esimerkki:
- Lääketeollisuuden innovaatiot (L&G Pharma Breakthrough ETF, ETLI),
- terveydenhuollon innovaatiot (iShares Healthcare Innovation UCITS ETF USD (Acc), 2B78),
- ihmiskunnan ikääntymisen ratkaisuihin (iShares Ageing Population UCITS ETF USD (Acc), 2B77) ja
- hoivapalveluihin sijoittavat ETF:t.
Kaupungistuminen
Kaksi kolmasosaa maailman väestöstä tulee asumaan kaupungeissa vuoteen 2050 mennessä. Tällä hetkellä kaupungeissa asuu reilu puolet väestöstä. Tämä tarkoittaa noin 2,5 miljardin ihmisen muuttoa kaupunkeihin.
Tähän mennessä muuttoliike on ollut voimakkainta kehittyneissä maissa eli Yhdysvalloissa, Länsi-Euroopassa ja Japanissa. Jatkossa voimakasta kasvua nähdään erityisesti maailman väkirimmaissa maissa Kiinassa, Intiassa ja Nigeriassa.
Muuttoliike kaupunkeihin vaatii uusia teknologioita, palveluita, rakentamista ja investointeja infrastruktuuriin. Esimerkiksi autojen valmistajat saattavat kärsiä, sillä kaupungeissa asuvat eivät tarvitse yhtä paljon autoja kuin ennen.
ETF-esimerkki:
- Rakentamiseen,
- kaupunki-infrastruktuuriin tai
- älykaupunkiteknologioihin (Amundi IS Smart City ETF-C EUR, AMEC, ei sijoita fyysisiin osakkeisiin) sijoittava ETF.
Globalisaatio
Globalisaatio on pitkään voimissaan ollut megatrendi, joka otti koronakriisin takia takapakkia. Tulleja ja kaupan esteitä on romutettu kovalla kädellä viimeisen 30 vuoden aikana. Kauppasopimuksia on solmittu, työvoiman liikkuvuutta helpotettu ja rahoitusmarkkinoita vapautettu.
Viime vuosina on kuitenkin koettu kauppasotia, taloudellisia pakotteita ja riitoja mm. ympäristöstandardien noudattamisessa. Globaali pandemia saattoi olla viimeinen niitti, joka on kääntänyt globalisaatiokehityksen päälaelleen.
Pandemia on herättänyt huolen siitä, että esimerkiksi tiettyjä lääketieteellisiä laitteita on kehitetty ja valmistettu vain muutamissa maissa. Maat eivät ehkä halua tulevaisuudessa olla riippuvaisia muiden maiden lääke- ja suojavarustetoimituksista. Kriittisten tuotteiden valmistusta siirretään takaisin kotimaahan. Vasta pandemian jälkeen näemme, millainen on globalisaation kehitys tulevaisuudessa.
ETF-esimerkki:
- Tulevaisuuden liikkumisratkaisuihin (Xtrackers Future Mobility UCITS ETF 1C, XMOV) ja
- logistiikkaan (L&G Ecommerce Logistics ETF, ETLF) liittyvät ETF:t.
Varallisuuden ja kulutuksen kasvu
Teollisuuden siirtyminen Aasiaan on tuonut maailmaan viime vuosikymmeninä uusia varakkaita ihmisiä. Suuren keskiluokan syntyminen esimerkiksi Kiinaan on tehnyt siitä tärkeän markkinan monille yrityksille. Esimerkiksi luksusmerkkien, autojen ja älylaitteiden kysyntä on Kiinassa kasvanut varallisuuden kasvun myötä. Tämä luo mahdollisuuksia kuluttajatuotteita sinne markkinoiville yrityksille.
Kiinan tuotannon hintatason kasvaessa Kaakkois-Aasian maat (Esimerkiksi Bangladesh ja Vietnam) hyötyvät työn siirrosta pois Kiinasta. Maailmaan siis tulee yhä enemmän väkeä, joilla on varallisuutta ja mahdollisuuksia kuluttaa sitä. Tavallisten kulutustuotteiden kulutus kasvaa näissä kehittyvissä maissa vaurastumisen myötä.
ETF-esimerkki:
- Ylellisyystuotteisiin (Amundi IS S&P Global Luxury ETF-C EUR, GLUX, ei sijoita fyysisiin osakkeisiin) tai
- kuluttajatuotteisiin sijoittavat ETF:t
Eriarvoisuuden kasvu
Talouskasvu on nostanut maailmassa miljardien ihmisten tulotasoja ja parantanut hyvinvointia. Taloudellisen kasvun tuottamaa hyvinvointia ei silti aina jaeta maailmassa tasa-arvoisesti. Suuret rikkaudet ovat keskittyneet harvojen käsiin.
ETF-esimerkki: Vastuulliseen sijoittamiseen keskittyvät ETF:t.
Ympäristön saastuminen ja resurssien väheneminen
Maailman ekosysteemit ovat alttiina kriittisen pisteen ylittävälle pilaantumisasteelle. Ihmisen toiminta (esimerkiksi energiantuotanto ja maatalous), maailmanlaajuinen väestönkasvu ja muuttuvat kulutustavat ovat tämän kasvavan ympäristökuormituksen taustalla olevia tekijöitä. Ratkaisuissa näihin ongelmiin on paljon samaa kuin ilmastonmuutosta vastaan taistellessa.
ETF-esimerkki:
- Kestävään ruokatuotantoon (Rize Sustainable Future of Food ETF A USD, RIZF),
- puhtaaseen veteen (L&G Clean Water ETF, XMLC) tai
- puhtaaseen energiaan (L&G Clean Energy ETF USD (Acc), RENW) keskittyvät ETF:t.
Digitalisaatio
Robotiikka, automaatio ja tekoäly (AI, artificial intelligence) ovat kasvavia aloja. Roboteilla tullaan korvaamaan toistuvaa työtä kaikilla aloilla. Vaativiin tehtäviin ja ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan tekoälyä. Maailman digitalisaatio johtaa toisaalta mm. paperin kysynnän laskuun.
Tekoäly ja esineiden internet (internet of things) ovat kaksi suurta trendiä digitalisaation saralla. Tekoäly tulee lähes kaikkialle ja suuri määrä laitteita tullaan kytkemään internetiin. Näin saadaan kerättyä suunnattomat määrät dataa (Big Data), jota tekoälysovellukset voivat sitten hyödyntää. Datan määrä kasvaa valtavasti, koska vietämme enemmän aikaamme verkossa niin vapaalla kuin töissäkin.
ETF-esimerkki:
- Digitalisaatioon (iShares Digitalisation UCITS ETF USD (Acc), 2B79),
- tekoälyyyn (WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF – USD (Acc) WTI1) ja
- kyberturvallisuusyrityksiin (iShares Digital Security UCITS ETF USD (Acc), L0CK) sijoittava ETF,
- robotiikkaan ja automaatioon sijoittava ETF (iShares Automation & Robotics ETF USD (Acc), 2B76) tai
- verkkokaupan ja sosiaalisen median yhtiöihin sijoittava ETF (Xtrackers MSCI World IT UCITS ETF 1C, XDWT).
Teknologian kehitys
Uusia teknologioita kehitetään ja otetaan nopeasti käyttöön. Teknologiat vaikuttavat toimintatapoihin, yhteiskunnan rakenteisiin ja ihmisten arkipäivään. Uusista teknologioista odotetaan ratkaisua moniin ongelmiin (väestön ikääntyminen, ilmastonmuutos jne.). Uudet teknologiat mahdollistavat suuria häiriöitä perinteisillä toimialoilla, jolloin vanhaa liiketoimintaa katoaa ja uutta luodaan sen tilalle.
Esimerkiksi korona aiheutti sen, että kuluttajat alkoivat vältellä käteismaksamista. Ostaminen siirtyi verkkoon ja muita maksutapoja alettiin suosia, mikä on johtanut uusien maksuteknologioiden kehittämiseen.
ETF-esimerkki:
- Teknologian megatrendeihin (HAN-GINS Tech Megatrend Equal Wgt ETF (Acc), T3KE, TER 0,59%) tai
- sähköautoihin ja ajamisen teknologioihin (iShares EV’s and Driving Technology UCITS ETF USD (Acc), IEVD) sijoittava ETF.
Mitä kannattaa huomioida megatrendeihin ja ETF:hin sijoitettaessa?
Nämä kymmenen seikkaa ainakin kannattaa huomioida miettiessä megatrendein tai ETF:hin sijoittamista ylipäätään.
- Suomessa on yksityissijoittajalle tarjolla vain Eurooppaan rekisteröidyt ETF:t.
- Sijoittajan kannattaa valita arvopaperipohjainen ETF eli sellainen, joka sijoittaa fyysisiin osakkeisiin. Synteettisissä ETF:ssa eli sellaisissa, jotka sijoittavat korkosijoituksiin ja johdannaisiin, on haittana vastapuoliriski ja huonompi läpinäkyvyys.
- Sijoita toisistaan riippumattomiin megatrendeihin eli nauti hajauttamisen ilmainen lounas.
- Kaupankäyntikulut ja juoksevat kulut.
- Laadukkaassa ETF:ssa spread eli myyntihinnan ja ostohinnan välinen ero on pieni eli ETF on likvidi. Kaupankäyntimahdollisuuksien vuoksi siis suuri rahasto on pientä (esim. kooltaan alle 100 miljoonaa euroa) parempi.
- Jakaako ETF tuottoja vai sijoittaako se ne uudelleen? Kasvuosuus on tuotto-osuutta verotehokkaampi ratkaisu.
- Jos tarjolla on useampi samaan indeksiin sijoittava ETF, sen kyky seurata indeksiä korostuu.
- Megatrendit eivät ole pysyviä, eikä kehitys ole lineaarista. Teknologisissa läpimurroissa voi kestää kauan. Kasvuyhtiöistä monet tulevat epäonnistumaan.
- Megatrendirahastojen riskit ovat suuremmat kuin perinteisissä maantieteellisissä indekseissä. Vaikka joku toimiala kasvaa, ei kannattavuus silti välttämättä ole hyvä.
- Pörssikuplia on muodostunut trendeihin perustuvasta optimismista johtuen aiemminkin (esim. vuosituhannen vaihteen teknologiakupla). Muodissa olevat yhtiöt ovat usein kalliiksi hinnoiteltuja pörssissä.
Vastuunrajoitus
Erityinen vastuunrajoitus: Tämä blogi ei sisällä sijoitusneuvontaa, eikä blogissa esitettyjä näkemyksiä tule ottaa sijoitussuosituksena, tarjouksena tai kehotuksena käydä kauppaa arvopapereilla. Kirjoittaja ei ole vastuussa kirjoituksen pohjalta tehdyistä sijoituspäätöksistä, eikä tietojen oikeellisuudesta. Tiedot on kerätty useista eri julkisista lähteistä, mutta tiedoissa voi olla virheitä. En vastaa blogissa esitettyjen tietojen käytöstä sijoituspäätöksien tukena tai sijoitusten taloudellisesta tuloksesta.
Jokaisen sijoittajan on sijoituspäätöksiä tehdessään perustettava päätöksensä omiin tutkimuksiinsa, arvioihinsa ja muihin henkilökohtaisiin seikkoihin, kuten tavoitteisiin ja omaan taloustilanteeseen. Sijoitustoimintaan sisältyy aina riskejä. Historiallinen kehitys ei kerro mitään tulevasta kehityksestä.
Pidätän oikeuden muuttaa tätä blogitekstiä milloin tahansa siitä kenellekään ilmoittamatta. Kirjoitus on tarkoitettu vain yksityishenkilöiden käyttöön, eikä sitä saa hyödyntää liiketoiminnassa tai muuten ilman lupaa.