Kirjanpito on tärkeä osa taloushallintoa, sillä yritykset ovat toiminnassaan kirjanpitovelvollisia. Kaikki liiketoimintaa harjoittavat ovat kirjanpitovelvollisia.
Kirjanpidon tavoitteena on yrityksen tuloksen laskeminen eli tulojen ja menojen kirjaamisen. Kirjanpito toimii myös verotuksen pohjana. Kirjanpito pitää myös selvillä mm. yrityksen velat, saatavat ja rahatilanteen.
Kirjanpito syntyy tilitapahtumista, jotka kirjataan tositteiden pohjalta, esimerkiksi myyntilaskun tai ostolaskun. Pienessä yrityksessä kirjanpidon prosessi voi olla todella yksinkertainen, taulukkolaskentaohjelmassa tehtävä, kun taas suurissa yrityksissä käytetään sähköisiä taloushallinnon järjestelmiä.
Kirjanpidosta säädetään Kirjanpitolaissa ja Kirjanpitoasetuksessa.
Kirjanpidossa puhutaan kahdenkertaisesta kirjanpidosta, jolloin rahan lähde kirjataan kirjanpidon tilin debet-puolelle ja rahan käyttö kredit-puolelle. Kirjanpidon tilejä ovat esimerkiksi pankkitili, myyntisaamiset ja ostot. Yritysten tiedonsaantitarpeet vaikuttavat kunkin yrityksen kirjanpidossa käytettävään tilikarttaan. Kirjanpidossa käytettävien tilien luetteloa kutsutaan tilikartaksi.
Kirjanpitoon merkitään liiketapahtumat ja jonkin verran varojen arvonmuutoksia. Liiketapahtumia ovat kirjanpitolain mukaan:
- tulot
- menot
- rahoitustapahtumat
- oikaisu- ja siirtoerät
Tilinpäätös perustuu kirjanpitoon. Taseessa ja tuloslaskelmassa esitettäviä asioita on seurattava kirjanpidossa omilla tileillään. Ns. aukottoman kirjausketjun periaatteen (audit trail -periaate) mukaan yksittäisistä liiketapahtumista on saatava selville, mihin tilinpäätöksen eriin ne vaikuttavat.
Kirjanpito ja tilinpäätös ovat siis taloushallinnon tärkeimmät tuotokset, sillä ne ovat osa yrityksen lakisääteistä raportointia, ja myös sisäiset sidosryhmät ovat niistä kiinnostuneita.