Vinkkejä työuraansa aloitteleville nuorille lahjakkuuksille

Kaipaatko uraneuvoja työurasi alkuvaiheeseen? Uran alussa on paljon mahdollisuuksia ja haasteita, mutta oikealla asenteella ja strategioilla voit rakentaa vahvan perustan menestykselle. Tässä tulevat vinkkini, miten pääset työurallasi alkuun ja tehokkaasti teenpäin. 

Ole luotettava

Sellaiselle työntekijälle halutaan antaa vastuuta, joka sitä kykenee kantamaan. Omaa luotettavuutta muiden silmissä rakennetaan olemalla reilu ja rehellinen. Hoida työtehtävät ajoissa kuntoon ilman, että jonkun täytyy seurata selän takana ja olla muistuttamassa asiasta. Näytä, että sinulle uskotut työt tulevat varmasti tehdyiksi. Maineesi muiden keskuudessa on lopulta se, mikä määrittää uralla etenemisen. Et tule saavuttamaan ylennystä tai palkankorotusta, ellei joku halua niitä sinulle antaa. 

Hanki laajaa osaamista

Työuran alkuvaiheessa oma vastuualue on usein kapea, ja keskittyy prosessin tai tehtävän pieneen osaan. Laajenna kuitenkin näkökulmaa, jotta ymmärrät kokonaisuuden, jonka parissa työskentelet. Opettele työnkuvaasi ja organisaatioosi liittyvät työkalut ja prosessit. Erityisesti vahvoilla tietotekniikkataidoilla ja asiantuntijaosaamisella pystyy rakentamaan vankan pohjan, jonka päälle on hyvä laajentaa muuta osaamista. Mene mukaan erilaisiin projekteihin. Pysy myös kartalla yrityksesi tilanteesta ja alan trendeistä seuraamalla sisäistä viestintää ja ulkoisia kanavia, kuten uutisia ja blogeja.

Kehitä erityistaito

Opettele jokin erityistaito tai vahva, syvällinen osaaminen johonkin asiaan liittyen, josta muilla ei vastaavaa osaamista ole. Perehdy johonkin dataan, työkaluun, prosessiin tai liiketoiminnan osa-alueeseen niin, että sinua pidetään kyseisen asian experttinä, jolta muut kysyvät neuvoa. Näin luot arvoa organisaatiossasi ja osoitat olevasi sen tärkeä jäsen.

Opettele viestintätaitoja

Muista viestintä aina! Viestintätaidot ovat tärkein työelämätaito uralla useimmissa tehtävissä. Opettele ilmaisemaan ideasi selkeästi sekä suullisesti että kirjallisesti. Mietin, miten puhut, pidät esityksiä, teet presentaatioita ja kirjoitat sähköposteja niin, että viestisi on selvä ja saat vaikutettua muiden toimintaan haluamallasi tavalla. Taidoista ja tiedoista ei ole hyötyä, jos et pysty saamaan niiden avulla aikaan vaikutusta organisaatiossa.

Asiantuntijatyössä jo monet senior ja manager -tasojen tehtävä perustuvat siihen, että saat muutosta aikaan organisaatiossa, vaikka vaikutettavat sidosryhmät eivät ole alaisia. Projektinhallinta ja muutosjohtaminen erityisesti perustuvat tehokkaaseen ja taitavaan viestintään, vaikka se ei helppoa olekaan.

Helposti luullaan, että kun esitän monimutkaisen asian tarpeeksi tarkalla tasolla, niin yleisö ymmärtää. Päinvastoin, opettele tiivistämään ja yksinkertaistamaan asioita. Tee selkeitä esityksiä, joissa kalvolla ei ole liikaa tavaraa, graafit ovat selkeitä ja se ei ole tekstiä täynnä.

Kuunteleminen on tärkein viestintätaito. Kuuntele ensin ymmärtääksesi, mieti vasta sen jälkeen vastauksesi ja koita sitten tulla itse ymmärretyksi. Tavanomainen tapa on toisen puhuessa valmistautua vastaamaan miettimällä omia argumentteja, jolloin toisen ihmisen näkökulma ja viesti jää ymmärtämättä. Ihmisellä on kaksi korvaa, yksi suu. Käytä niitä samassa suhteessa.

Auta muita menestymään

Olet aina palveluammatissa, teitpä mitä tahansa. Organisaatiossa asiakkaasi saattaa olla joku sisäinen taho, ei ulkoinen. Ole valmis auttamaan muita muulloinkin kuin apua pyydettäessä. Tue pomosi, kollegoiden, alaistesi ja muiden sidosryhmien menestystä organisaatiossa. Kun joku tulee luoksesi, kysy häneltä, miten voit auttaa. Näin rakennat hyvää kuvaa itsestäsi samalla, kun autat koko organisaatiota saavuttamaan tavoitteensa.

Myönnä virheesi

Virheitä sattuu kaikille. Niiden tapahtuessa on vain parempi rehellisesti myöntää tilanne ja pyytää anteeksi. Korjaa virhe parhaasi mukaan, mikäli voit, mutta älä piilottele sitä. On noloa joutua jälkikäteen tunnustamaan, että olit tietoinen jostain ongelmasta, mikä nousi myöhemmin esiin. Raportoi rehellisesti, sillä johto haluaa tietää vaikeuksista mieluiten ennemmin kuin myöhemmin. Kanna vastuu. Opi virheestäsi, jotta et tee sitä toista kertaa. 

Tarpeeksi hyvä riittää

Työelämässä täydellisyyteen pyrkijät ovat vaikeuksissa. Tekemistä on niin paljon, että kaikkea ei voi saada tehdyksi. Kaikkea ei voi tehdä täydellisesti tai edes hyvin. Monesti jotenkin ajoissa hoidettu suoritus on parempi kuin myöhässä tehty täydellinen suoritus. Usein riittää, että työ on tehty, eikä laatu ole tärkeä tarkastelun kriteeri. Tarpeeksi hyvä riittää, täydellistä ei odoteta. Huonoimmassa tapauksessa käytät runsaasti aikaa vaivaa upean raportin laatimiseen, mutta johto kuittaa sen olankohautuksella. Toimita jotain ja parantele lopputulosta, mikäli niin vaaditaan. Useimmissa tapauksissa noudata Niken neuvoa: Just Do It!

Tiedä, mitä olet tekemässä

Työelämässä saattaa varsinkin alkupuolella päätyä tekemään asioita, joiden perimmäistä tarkoitusta ei ymmärrä. Esimerkiksi hoitaa jotain prosessin osaa, mutta ei ymmärrä kokonaisuutta. Pyri ymmärtämään, mitä olet tekemässä ja mihin se vaikuttaa. Kun ymmärrät, mitä olet tekemässä, teet vähemmän virheitä ja pystyt kehittämään omaa työtäsi ja parhaimmillaan koko prosessia. Jos et ymmärrä jotain, kysy rohkeasti! 

Mieti, mitä haluat

Andy McCoyta mukaillen, sinun todellakin kannattaa varoa, mitä haluat, sillä voit saada sen. Kokeile siis erilaisia juttuja rohkeasti työelämässä, jotta löytäisit sen, mistä pidät. Yritä aina pitää jokin tavoite, mitä haluat seuraavaksi saavuttaa. Siitä kannattaa myös kertoa esihenkilölle, sillä he usein tykkäävät eteenpäin pyrkivistä ja tavoitteellisista työntekijöistä. Silloin heidän on myös helpompi auttaa sinua urallasi ottamaan seuraavan askeleen. 

Opi jatkuvasti uutta

Mieti urapolkuasi, minne olet menossa. Mitä sinun pitää tehdä päästäksesi määränpäähäsi? Sattumalla on osansa, mutta ole valmiina onnen potkuihin. Tuuri suosii niitä, jotka ovat hyvin valmistautuneet. Mieti siis aina, missä sinun täytyy kehittää itseäsi ja taitojasi. Hio niitä osa-alueita. 

Osallistu koulutukseen tai pyrit mukaan asiaan liittyvään työryhmään. Lue kirjoja ja blogeja, kuuntele podcasteja tai katsele YouTube-videoita aiheesta. Jokaiseen kehittymistarpeeseen löytyy tietoa ilmaiseksi. Ole valmis oppimaan koko ajan uutta. Kun olet valmistunut korkeakoulusta, elinikäinen oppiminen on vasta alkamassa. Kulje se ylimääräinen kilometri, mitä muut eivät ole valmiit kulkemaan, niin olet heitä edellä.

Opettele asioita, joita koneet ja automaatio eivät tulevaisuudessakaan pysty hoitamaan: Luovuus, kriittinen ajattelu ja arviointikyky eli analyyttisyys, empatia, strategiatyö ja tulevaisuuden suunnittelu, tiimityö, johtaminen, henkilökohtainen kommunikaatio sekä muiden opettaminen ja kouluttaminen.

Ole osa ratkaisua, älä ongelmaa

Työelämässä on helppo luetella asioita, jotka ovat pielessä. Vähemmän on kuitenkin niitä henkilöitä, jotka keksivät ratkaisuja näihin ongelmiin ja toteuttavat niitä. Ole siis ratkaisukeskeinen, valmiina ehdottamaan ratkaisuja. Tekijöitä ja vastuunkantajia ei koskaan ole liikaa. 

Ole proaktiivinen ja haasta nykytilaa rakentavasti. Kysele, miksi asioita tehdään, kuten tehdään. Tuo esiin uusia ideoita ja näkökulmia. Tee faktoihin perustuvia esityksiä.

Älä odota, että muut korjaavat ongelmat, vaan näytä itse esimerkkiä omalla toiminnallasi.

Ole sinnikäs ja joustava

Hyväksy se, että kaikki ei mene heti suunnitelmiesi mukaan uralla. Monesti vaatii vuosien kovan työn, että pääsee tehtäviin tai asemaan, jota havittelee. Älä vertaa uraasi muiden uriin.

Muutos on jatkuvaa, joten suhtaudu työelämän tuuliin joustavasti. Ole valmis kokeilemaan erilaisia tehtäviä ja kohtaamaan erilaisia haasteita, niin opit ja saatat puolivahingossa päätyä uusiin, mielenkiintoisiin tehtäviin.

Valitse hyvä pomo, parhaassa tapauksessa mentori

Älä valitse firmaa, valitse hyvä pomo, sanotaan. Se pitää paikkansa. Valitse sellainen pomo, joka on kiinnostunut sinun kehittymisestäsi. Sellainen, joka tahtoo auttaa sinua urallasi eteenpäin. Valmentava johtajuus on nykypäivää. 

Vielä parempi on, jos sinulla on mentori työelämässä. Hyvä ja luotettava mentori, jonka kanssa keskustella monipuolisesti asioista auttaa kehittymään ja selviämään työelämän haasteista.

Ota haasteita vastaan rohkeasti

Aina tulee projekteja, työtehtäviä ja ylennyksiä, joihin et koe vielä olevasi valmis ja tarpeeksi osaava. Ota silti haaste rohkeasti vastaan, sillä mukavuusalueen ulkopuolella kehittymistä tapahtuu eniten. Suurinta osaa ammattilaisista vaivaa vaatimattomuus ja itseluottamuksen puute. Puhutaan huijarisyndroomasta. Unohda se, olet varmasti yhtä pätevä kuin kuka tahansa muu. Luota itseesi, sano kyllä. Asiat kyllä järjestyvät aina lopulta. 

Ota vastuu omasta urastasi ja kehittymisestäsi

Ota aktiivinen rooli oman urasi kehittämisessä ja mieti, miten voit erottautua joukosta. Reflektoi, mitä olet tehnyt ja oppinut, ja mieti, mitä taitoja voisit opetella tänään tai tänä vuonna.

Lue seuraavaksi: Muutoksen keskellä eläminen on tärkeä työelämätaito

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *